Un dia entre setmana com
qualsevol altre, dia rere dia, en Ton Soler “Pitxon” i el seu fill Andreu, que
l’ajuda quan pot, estan enfeinats. No paren, el trasteig és continu: ara
separen ovelles joves, ara omplen les grípies, ara munyen quatre cabres per
fer-ne alguns formatges, amunt i avall dels coberts i cledes de la Masia
Buldrau, també coneguda com a Can Pitxon. El motiu “Pitxon” els ve de ben
enllà. El seu avi era de Can Pitxon, una casa de poble d’Arenys de Munt, la
mateixa on en Ton va venir al món ara fa 67 anys. En Ton, però, com que va
voler bestiar, va deixar la casa del poble i es va instal·lar als afores, a
tocar del rial de Buldrau, a prop dels primers contraforts cap a Collsacreu, en
un indret amb prou terreny per a poder instal·lar-s’hi amb les seves ovelles.
En Ton “Pitxon”, de menar el
bestiar amunt i avall, en va agafar la traça dels pastors transhumants que,
provinents de per allà Alpens, al nord del Lluçanès, feien estada a les
pastures d’hivern de marina, pels rodals d’Arenys de Munt i de Sant Iscle de
Vallalta. Ja de ben petit sembla que tenia certa dèria per les ovelles i,
passats els anys, li han continuat agradant sempre. Perquè si no, costa
d’entendre que encara hi siguin, ja que vistes les traves administratives
actuals, els migrats guanys que actualment en propicien els intermediaris
comercials i l’edat, potser seria millor haver-ho engegat a rodar fa temps. Fa
entendre que són part important de la seva vida, que el dia que les hagi de
deixar, no sap ben bé com s’hi posarà. I a fe de Déu que les circumstàncies li
obligaran a haver-ho de fer aviat, que més li valdria estar cobrant la
jubilació.
Mentre el mal dia no arriba,
però, pràcticament cada dia, a mig matí, en Ton Soler “Pitxon” obre les portes
de les cledes de bat a bat i avia, amb la ferma perícia que li aporten els
anys, un ramat de més de 400 ovelles i cap a unes 20 cabres cap als camins i
emprius del Montnegre. Ja sap, gairebé d’inèrcia, a quins llocs cal anar a que
les ovelles peixin, segons el temps i els tractes amb els propietaris dels
terrers: un dia allà, a l’obaga, que ara hi creix l’herba més fresca; un altre
dia cap aquí, al solell, que ha plogut i l’herba estarà més eixuta,...
Evidentment, després de tants anys, es coneix els dos vessants del Montnegre
pam a pam. Si convé, baixa fins a Olzinelles; si no, cap al Corredor o cap a la
banda de Sant Martí de Montnegre i Fuirosos.
En Ton Soler "Pitxon", portant el seu ramat per un camí del Montnegre (Foto: Josep Prims) |
Però aquests verals del Montnegre
són pastura d’hivern, on l’orografia i la proximitat al mar donen prou marge
perquè hi creixi l’herba durant els mesos freds. Tot i així, no n’hi ha prou.
En Pitxon, ben previsor, disposa d’algunes quarteres per a sembrar-hi civada i
ferratge, d’on treu prou fato per a poder menester-ne tot l’hivern. A les
portes de l’estiu, vora mig juny, en Ton, però, un bon dia agafa les ovelles i
les fa transhumar fins a Josa de Cadí, indret on abunden les pastures d’estiu.
És dels pocs que queden que encara –i potser per poc temps– ho fa a peu, durant
deu llargs dies, des del Montnegre, travessant el Vallès, fins a l’altiva vall
de Josa, entre el Pedraforca i la vall de la Vansa, ja a l’Alt Urgell.
Aquesta ruta que segueix en Ton
Soler “Pitxon” és, doncs, una de les immemorials rutes transhumants que, travessant
la plana del Vallès i el Lluçanès, han fet possible durant una bona colla de
segles la sàvia i beneficiosa transhumància entre les pastures de marina i les
d’estiu, ben amunt, a la muntanya, cap a l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà
i el Ripollès. En Ton, concretament, enfila fins al santuari del Corredor,
passa per Llinars i, seguint la carena de Sant Pere de Vilamajor, s’enlaira
fins a Sant Elies, el Sui i el pla de la Calma, travessa per coll Formic, baixa
cap al Muntanyà i, travessant l’Alt Congost, remunta cap a Collsuspina, la
Montjoia, travessa el Lluçanès fins al cobert de Puigcercós, continua cap a
Sant Jaume de Frontanyà, la Pobla de Lillet, Bagà, Gisclareny, Gresolet,
Cerneres i, finalment, Josa de Cadí. Aquí, a Josa, el ramat s’hi estarà fins
per Sant Miquel, el 29 de setembre. I després, avall, cap al Montnegre un altre
cop, ara ja amb camions.
Ara, que sembla que, a poc a poc, es tornen a revaloritzar els guanys
paisatgístics i ambientals del pastureig, la feina que potser tindrem a transmetre’n
la saviesa i el bon tarannà. Ell mateix comenta que, no fa massa, va tenir una
alumna en pràctiques de la nova escola de pastors, i mai li va acabar de
veure’n la paciència per aprendre’n: “Es pensava que ja ho sabia tot amb les
quatre coses que li havien explicat allà, i no feia cas de res, anava a la
seva. I així no se n’aprèn pas...”. Anècdotes a part, faríem bé, tots plegats,
de no donar tan sovint la feina dels pastors com si fos un reducte a punt de
defallir del tot. La ramaderia extensiva continua sent una sàvia pràctica plena
de beneficis agroalimentaris i ambientals no gens menyspreables. Només cal
mirar el problema que tenim amb els grans incendis forestals, propiciats, en
part, per l’excés de biomassa acumulada a les pastures i boscos catalans davant
la manca de la tasca de neteja, lenta però eficaç, dels ramats. Encara hi som a
temps? En “Pitxon”, davant de la inevitable pregunta, es mira el seu fill
Andreu –que té claríssim que a ell això no li va– i fa un gest escèptic,
gairebé de resignació, acompanyat d’un alè de veu mig contingut: “Res, que això
li queden quatre dies, home... Sí que, ara amb tots aquests canvis, sembla que
hi ha jovent que hi té un cert interès... Però, vaja, no ho sé pas...”. És el
vell i resignat alè de la transhumància al Montnegre.
Article publicat a la revista Vallesos, nº 3, maig 2012.
Article publicat a la revista Vallesos, nº 3, maig 2012.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada